MÜSLÜM GÜRSES (1953 – )
7 Mayıs 1953’te Şanlıurfa’da doğdu. Gerçek adı Müslüm Akbaş’tır. Üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana’ya göç ettiler. Çocukluğunu adana çay bahçelerinde şarkı söyleyerek geçiren Müslüm Gürses Adana halk evinde müzik dersleri aldı. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı. 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana çay bahçesinde yapılan şarkı yarışmasına katıldı ve burada birinci oldu.15 yaşında 1968 yılında şans eseri bir gazinoda sahneye çıkarak sanat yaşamının ilk adımını attı. 1969 yılında İstanbul’a gelen Müslüm Gürses burada İlk 45 liğini çıkardı. Müslüm Gürses’in çıkış parçası "Sevda Yüklü Kervanlar" dır.
Tarsus’tan Adana’ya dönerken geçirdiği talihsiz trafik kazasında ölümden döndü. Alnı çok ciddi biçimde zedelendiğinden dolayı, kafasına beynini koruyacak plaka takıldı. Bu kazadan dolayı koku alma duyusunu neredeyse tamamı ile yitirdi. İşitme duyusu da ciddi biçimde zarar gördü. Sorulara geç veya ilgili görünmeyen cevaplar vermesi, sanıldığının aksine sürekli alkollü olduğundan değil, hastalığından dolayıdır.
Kazadan sonra sanki dünyaya yeniden dönen Müslüm Gürses Muhterem Nur ile evlendi. Arka arakaya çıkardığı arabesk kasetleri ile günden güne Arabeskin babası oldu. Piyasada bir çok albümü bulunmaktadır. Hayranları tarafından "Müslüm Baba" olarak bilinmektedir.
Müslüm Gürses’in kendine has bir dinleyici kitlesi vardır. Hatta bu konu hakkında doktora tezleri dahi yazılmıştır. Kah Garipler adlı parçada "Hor görülenlerin tanrım , isyanıdır bu / Sevip sevilmeyenlerin isyanıdır bu / Düzensiz dünyanın günahıdır bu / Yakarsa dünyayı garipler yakar" diyerek kah İtirazım Var parçasında "Ben hep yenilmeye mahkum muyum? / Ben hep ezilmeye mahkum muyum / İtirazım var bu zalim kadere" gibi şarkıları dinleyicilerinin isyanını dile getirmiştir. Bundan dolayı dinleyicileri sığınacağı , kendisine kızılmayacağını bildiği ender bir yer bularak , hayata karşı duyduğu öfkeyi kendi vücuduna yönlendirip, kendisine ciddi biçimde zarar verir. Bu olgu bütün Müslüm Gürses hayranları için geçerli olmasa da, toplumda uyandırdığı düşünce bu yöndedir.
Müslüm Gürses’in oynadığı filmler;
Ağlattı Kader
Bağrıyanık
İsyankar
İtirazım Var
Kul
Mutlu ol Yeter
Küskünüm
Güldür Yüzümü
Anlatamadım
Sev Yeter
Acı Yıllar
İkizler
Sevmemeli
Çare Sende Allahım
Kader Rüzgarı
Kul Kuldan Beter
Dertler İnsanı
Dünya Boştur
Müslüm Gürses’in Albümleri:
Aldatılanlar
Ayrılık Acı Bir Şey
Açık Hava Konserleri 1
Ah Gülüm
Altın Şarkılarım
Anlatamadım
Arkadaş Kurbanıyım, Benim Kaderim
Arkadaşım
Aşk Tesadüfleri Sever
Bakma
Bekle Sevgilim – Nerelerdesin
Benim Meselem
Bir de Benden Dinleyin
Bir Bilebilsen – Zalim
Bir Fırtına Kopacak
Bir Kadeh Daha Ver
Biz Babadan Böyle Gördük
Bizi Kimse Ayıramaz
Canım Dediklerim
Dağlarda Kar Olsaydım
Dertler İnsanı
Dünya Yalan
Düşenin Dostu Olmaz
Esrarlı Gözler
Garipler
Gitme
Gönlünüzdeki Altın Şarkılar
Gönül Teknem
Güldür Yüzümü
Güle Güle Git
Hani Söz Vermiştin
Herşey Yalan
İkimizin Yerine
İsyankar
Kısmetim Kapanmış
Küskünüm
Müslüm Gürses Konseri
Mahsun Kul
Maziden Bir Demet
Meyhaneci – Kırık Sazım
Mutlu Ol Yeter
Müslümce
Müzik Ziyafeti
Nerelerdesin
Öldürdüğün Yetmedi mi
Paramparça
Sadece Türk Sanat Müziği
Senden Vazgeçmem
Sevda Yolu
Sultanım
Talihsizler
Tanrı İstemezse
Topraktan Bedene
Tövbe Etmek – Bir Avuç Gözyaşı
Usta – Ne Yazar
Uyanma Zamanı – Kıyak Bitti
Vay Canım Vay
Vefasız Alem
Yanarım
Yanlış Yaptın
Yaranamadım
Yıkıla Yıkıla
Zavallım
Zincirli Kuyu
Hicran Yarası