Keyfi Müzik Keyfi Blog

Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

Merhaba arkadaşlar. pahalı bir şey alıp paranızı çöpe atabilirsiniz benim gibi aklınızda binbir soru olabilir size de faydalı olsun diye paylaşıyorum bunu. alacağımız mikrofonun amacımıza uygun olup olmadığını dikkate alarak satın almak alacağız

YÖN: kondansatör mikrofonlar cardioid, variable pattern, multi pattern gibi sınıflara ayrılır. stüdyoda kullanılacak mikrofonlar kondansatör olduğuna göre dinamik Mikrofon gibi sahne sınıflarına girmemize hiç gerek yok. shure veya carol adıyla bildiğimiz çubuk mikrofonlar sahne içindir. onları kayıtta kullanmak tamamen saçmalıktır.

CARDIOID AMP MULTİ PATTERN: öncelikle şunu bilelim, multi pattern çok amaçlı, çok yönlü anlamına geliyor. kardioid ise kalp şeklinde bir ses açısına sahip. yani sadece önünde konuşan kişinin sesini alıyor, arkası-üstü-yanlarından ses almıyor. rapçi vokal kaydı yaptığına göre cardioid Mikrofon kullanmalıdır. enstrüman kullananlar varsa aramızda onları bilemem.

multi pattern ise dediğim gibi çok amaçlıdır. önünden-arkasından-üstünden ve çevirdiğiniz zaman yanlarından ses alabilir. bu da demek oluyor ki multi pattern mikrofonlarda 3 adet diyafram bulunuyor. diyaframlar mikrofonun ses aldığı kısımlardır. altın püskürterek imal edilirler. bu demek oluyor ki mikrofonda ne kadar altın kullanılıyorsa ücreti o kadar çok oluyor.

multi pattern HATASI: rapçi gidipte cardioid yerine multi pattern Mikrofon alıyor. örnek isterseniz rode k2 çok güzel bir örnek. rode k2 bir multi pattern mikrofon ve üç adet diyaframı bulunuyor. amacı tamamen vokal kaydına yönelik değil. rode k2 hem vokal, hem enstrüman, hem koro kayıtları alınabilsin diye üretilmiş bir mikrofon. biz rapçiler ile uzaktan yakından alakası yok. pmc, ultrasonic gibi yerlerde kullanılmaları gayet mantıklıdır. pmc ilk açıldığında amacı para kazanmaktı, stüdyoya illa ki enstrümanla gelecek birileri olacaktı. mikrofonla enstrüman kaydı için böyle bir mikrofon gerekiyordu. aynı şekilde ultrasonic’te k2’nin bu yönlerinden yararlanıyor. fakat home studiosuna rode k2 alan bir rapçi tamamen saçmalamış demektir. hem evin yalıtımsız ortamında tüplü mikrofon kullanılmaz, hemde k2 dediğim gibi bir multi pattern bir mikrofondur. sırf ünlü diye gidip k2 alırsanız iyi etmiş olmazsınız.

multi pattern istisnaları: bazı multi pattern mikrofonlar denkleri olan cardioidlerden daha iyidir. çünkü tek diyaframla üç ayrı yönüde kaydedebilirler. bu tamamen mikrofonun içindeki teknolojiye bağlıdır. rode k2’nin fotoğraflarından birden fazla diyaframı olduğunu görebiliyoruz. ama örneğin rode nt2a’nın içini açıp baktığımda tek diyafram olduğunu gördüm. bir nevi yalancı multi pattern diyebiliriz.

sonuç: 1400 liralık cardioid mikrofon 2500 liralık multi pattern mikrofondan daha iyi vokal kaydeder. çünkü amacı vokaldir. tek bir diyaframa 1400 lira verirsiniz. ama 2500 liralık multi pattern mikrofonun üç diyaframı olduğunu için diyafram başına 800 küsür lira vermiş olursunuz. bu parayı çöpe atmaktan başka bir şey değil. yine de bir mikrofonu savunuyorsanız internetten fotoğraflarına bakarak kaç diyaframdan oluştuğunu görebilir, ona göre karar verebilirsiniz.

tüp meselesi: mikrofonun içindeki preamp tüpü ses frekansını artırır. sesin kalitesini katlar. bu preamp tüpü ses kartındaki veya harici preamp cihazlarındaki tüplere çok benzer. ne kadar çok tüp, o kadar çok kalite diyoruz. çünkü tüpler ne kadar iyiyse vokalde sıcaklık o kadar çok olur. ve sıcak bir vokal tüm beatlerin üstesinden gelebilir. örneğin aldığınız kaydı beat yutuyor mu? beatin sesini kısmak zorunda mı kalıyorsunuz? işte bu preamp tüpleri ile alakalıdır.

ses kartınızdaki preamp tüpleri iyiyse ve ya ses kartınıza harici bir preamp takarda ucuz bir mikrofon kullanırsanız dengelemiş olursunuz. ve ya ucuz bir ses kartına tüplü bir mikrofon takarsanız aynı şekilde dengelemiş olursunuz. ikiside iyi olursa tadından yenmez. az kanallı bir ses kartı ve tüplü bir mikrofonun üstesinden gelemeyeceği altyapı yoktur. yeter ki mixi yapan kişinin monitörleri iyi olsun.

ses tonu: her mikrofon ses tonunuza gitmeyebilir. dinlediğiniz kişilerde çok beğenebilirsiniz ancak bir kayıt aldığınızda sesinizin çok kötü olduğunu fark edersiniz. bunun nedeni her mikrofonun her ses tonuna gitmeyişidir. bu yüzden mikrofon alırken mutlaka deneyin. onu kullanan bir stüdyo bularak deneyebilirsiniz. hiç yoktan mikrofonda kaydedilen acapellaları dinleyip fikir edinebilirsiniz.

yalıtım: yalıtımsız ortamda mikrofon kullanımı tamamen bir derttir. kullandığınız mikrofon ne kadar pahalı olursa olsun yalıtımsız ortamda harcadığınız paranın hiç bir önemi kalmaz. en azından bir akustik panel kullanmalısınız. ayrıca yapılan çok büyük bir hata var ki, yalıtımsız ortamda tüplü mikrofon kullanmak. preamp cihazına bağlı bir mikrofonla 6. kattan sitenin girişindeki amcaların konuşmalarını dinleyebiliyorum. bu demek oluyor ki tüplü mikrofon kullanıyorsanız ve yalıtımınız yoksa kaydınızda "kilosu beş lira, almayanı dövüyorlar" şeklinde sesler çıkacak. pazarcılara back vokal yaptırabilirsiniz.

çok pahalı mikrofon alıp çok ucuz ses kartı alma hatası: eğer böyle bir şey düşünüyorsanız tam tersini yapmalısınız. ses kartı iyi, mikrofon ucuz olursa daha iyi kalite elde edersiniz. ses kartının kayda daha çok etkisi vardır. isterseniz on bin liralık mikrofonunuz olsun, ses kartınızın ad/at’i düşükse, gecikmesi varsa, usb ise mikrofon hiç bir işe yaramaz.

stereo mono meselesi: kondansatör mikrofonlar mono kayıt alır. bu tek kanal demek oluyor. bu nedenle kondansatör mikrofonla kayıt alırken sol ya da sağ tarafı seçiyoruz. vokal kayıtlarında mono yöntem tercih edilir. stereo kayıt alacaksanız aynı seviyede iki adet mikrofon kullanmanız gerekiyor. ayrıca kendinden stereo olan ve altlı üstlü iki diyaframı olan mikrofonlarda satılıyor.

sırf ünlü diye o model mikrofon alma hatası: arkadaşlar bir mikrofonun ünlü olması bazı nedenlere bağlıdır. ünlü diye sizin işinize yarayacak diye bir şey yoktur. bir mikrofon ünlü olmuşsa onu satın alanlar illa ki bir şeyler biliyordur. yukarıda anlattığım gibi adamlar enstrüman vs. gibi kayıtlarda alıyorlar. bu nedenle böyle bir mikrofon işlerine yarıyor. popülariteden bahsediyoruz, insanların marka kullanmalarından nefret ediyoruz sözde; ancak bizim yaptığımızda aynı şey. eğer gerçekten beğendiğiniz kayıtlar varsa rapçilere ulaşarak kullandıkları mikrofonları sorarak fikir edinin.

bildiklerimi sıralayarak yazımı sonlandırıyorum.

pmc – rode k2
ultrasonic – rode k2
olympos – rode k2
kupa a – rode k2
dramelodi project – studio projects c1
kuvvet mira – neumann u87
huzur evi – rode k2
batarya – rode nt2a
yeşil oda – rode k2
dilkeşin stüdyosu – rode nt2a

*fikir edinmeniz için* ayrıca hangi mikrofonla kaydedildiğini bildiklerim:

ados-eskiz: rode k2
allame-fare kapanı: rode nt2a
merdiven: rode k2
ceza-medcezir: rode nt2a
da poet-poetika: rode k2
kodes-katafalk: studio projects c1
indigo-jonathan: rode k2
kamufle red-gravür: rode k2
lider&hasip aksu-insan: rode nt2a
patron-professional 1,2: rode k2
pit10-sosyal itici: rode k2

Alıntı : yeraltioperasyonu.
– – – Güncellendi – – –

Şimdi gelelim ilk olarak bu bilgilerin altında benim soruma o zaman bu adamlar çok yönlü diye k2 yi kullanıyor tamam ama ben mxl genesis tercih edeceğim çünkü vokal kaydı yapacağım sürekli ama o zamanda bunu aldığımda gitar kaydı keman kaydını yapamayacak mıyım sağlıklı bi şekilde..

Exit mobile version