Digital Mixing (In The Box) Tekniği.

05 Mayıs 2012 | By admin | Filed in: Keyfi Müzik Güncel.
Merhabalar. 🙂

Öncelikle program, DAW´lar üzerinde yaptığımız tüm Mixing veyahut Mastering işlemlerinin (ITB) tekniğine girdiğini paylaşmak istedim.

Peki nedir bu (ITB)? Açılışı In The Box olan bu teknik bizim dijital ortamda yaptığımız tüm işlemlere denir, çoğu profesyonel bu adımı kullanır. Ayrıca çok kafa karıştıran ve bir o kadar önemli olan "Kırpma" eyleminede (Digital Clipping) az sonra girmeden edemiyeceğim. :).

Tecrübelerimce ve çoğu gerek yurt içi gerek yurt dışı insanlarlada konuştuğumda artık Analog (Hardware) sistemleri bırakmış olduklarını gözlemledim. Sebebi de alınan seslerin tümünün sayısal bir veri olduğu, ve bu verilerin de en mükemmel ve yanlışsız bir biçimde sayısal verilerden oluşan programların yapmasıdır. Ateşe ateşle karşılık vermek gibi birşey. 🙂 Yani siz bir Compressor aleti satın aldığınızda, bu alet ile bir eklenti olan Compressor´ü aynı ayarlara getirdiğinizde seslerin aynı olduğunu hatta eklentilerin daha çok özelliği olduğunu görüceksiniz. 🙂 Bir de Clipping olayına geçmeden şunu belirtmek isterim bu sayısal verilerin en mükemmel bir şekilde olmasını istiyorsanız çok büyük sayı değerlerinde çalışmanız gerekir. Örneğin 32 Bit (320 BitRate) 192.000 kHz gibi. 🙂 Ne kadar üst düzey o kadar mükemmel ve yanlışsız hesap demektir. 🙂

Gelelim Digital Clipping´e… 🙂 Bu olayda seslerin 0 db tepe noktasını aşması sonucu ile tüm alet, eklenti ve programlarda görebilirsiniz, bazen size kırmızı sayısal veriler ile yada bazı yerlerin bir anda kırmızı olması ile uyarmak ister. Çoğu profesyonel buna dikkat etsede, doğrusu bu olsada, daha sonra vurgu kayıpları olduğu için bundan vazgeçmişlerdir (yabancı dış ülkelerde edindiğim bir bilgi, tecrübe).
Bu aralar bende buna fazla dikkat etmiyorum. 🙂 Ama onlarda da ve bizde de gördüm, "sesi bozmadan" yapmamız gerekiyor ki bazı yabancı iyi parçalardada duymuşsunuzdur, bazı yerlerde fark ediliyor. 🙂 Bu tecrübemi burada paylaşmaktan çok keyif aldım, umarım size yardımcı olabilmişimdir. 🙂


Bir yanıt yazın