Öncelikle rap flow sanatıdır. Sözler önem taşır. Her satırından anlam fışkırmalıdır ki o rap olsun. Argo, küfür kullanırken bile akıllıca kullanılmalıdır. Manitana şiir yazmaya, düşmanına laf sokmaya eşdeğer değildir rap! Yeni yetme bebelere, emolara, kırolara eğlence değildir rap! Şiir yazmak ya da şiir okumak da değildir rap. Müzik değildir diyenlerin inadına hayli özlü ve anlamlı bir müziktir rap. Hakkıyla yapıldığında diğer müzik dallarından çok daha zordur rap. Zenci müziği değil, kendi müziğindir rap. Hissedebildiğin kadar rapçisindir. Bu işin felsefesini benimsersen bu işi hakkıyla yapabilirsin. Sen onu ne kadar benimsersen, o da seni o kadar benimser. Yaşayan bir müziktir rap. Yapmacıklık içermez. Sahteliği sevmez. Eğer rap yapacağım diyorsan öncelikle rapi doğru anlaman gerekir.
Rap nedir, nasıl bir şeydir anladın diyelim ki. Ve yeteneğin de var. Flowlar akıcı, anlamlı. Şimdi altyapı sorunun var demektir. Önünde üç şık var:
1- Eğer yeteneğin varsa; kendi beatini kendin yaparsın. Bu da sabır işidir. Sample ı kesip üstüne bass eklemek değildir beat. İnce ince işlemek gerekir her bir melodiyi. Eğer bunu yapabiliyorsan sen bir beatmaker olmuşsun demektir.
2- Eğer beat yapamıyorsan, beat yapan birini bulup ondan emeğinin hakkını vererek beat satın alabilirsin.
3- Ya da free beat kullanıp müziğini değersiz bir paçavra olarak kenara attırabilirsin. Karar senin…
Gelelim mix olayına. Bir kere kayıt ve mixte kullanılacak program asla Adobe Audition serisi olmamalıdır. Bu program post prodüksiyon programıdır. Müzik için değildir. Cubase, Protools, Sonar, Logic, Studio One gibi programlar müzik üretmek amacıyla piyasaya sürülmüştür. Bunlardan birini seçmeniz gerekmektedir.
Mix ezbere olacak bir iş değildir. Yemek tarifi gibi bir tarif asla düşünülemez. Her parça, her ses için ayrı bir yol izlenir. Önemli olan kullanılan aletlerin ne işe yaradığını bilmek ona göre müdahalelerde bulunmaktır. Comprassör, eq. , reverb, gate vs… bunların üstündeki parametreler ve düğmelerle birlikte ne işe yaradığını öğrendiğiniz de mixe başlayabilirsiniz demektir. Zamanla attığınız mixler daha iyi olacaktır. Sabır etmeniz gerekir. Fakat bununla uğraşmayıp parçanızı bir ses mühendisine emanet edebilirsiniz.
Mix bitince işin içine Mastering girer. Herkes mix atar belki ama herkes Mastering yapamaz. Ses mühendisleri boşuna okumuyor. O kadar masrafı, o kadar zaman harcamayı boşuna yapmıyorlar. Engin bir müzik bilgisi ve tecrübeyle Mastering yapılır. Bence bu işi bu işin uzmanlarına bırakmak da fayda var.
Çoğu rapçinin hayalinde kendi stüdyosunu kurup orada kayıt almak, mix yapmak, beat yapmak yatar. Bana kalırsa stüdyo malzemelerini almaya başlamadan stüdyo yapılacak odanın yapılabildiği kadar yalıtımı yapılmalı, elektrik tesisatı gözden geçirilmelidir. Sonrasında ise:
– Bilgisayar veya Mac. alınmalı (Bilgisayar bol ramli, bol harddiskli)
– Bütçenize uygun firewire, usb, pci girişli kartlardan biri seçilmeli (Sadece vokal kaydı alınacağından + 48 phantom powerlı Mikrofon girişi yeterli. Bir çift referans monitörü çıkışı ve birde kulaklık çıkışı size hayli yeter.)
– Bütçenize uygun bir condenser Mikrofon.
– Bir çift referans monitörü
– Bir stüdyo tipi kapalı kulaklık (yarı açık da olabilir
– Bütçenize uygun bir midi klavye
– Bağlantı için kablolar vs…
Home Stüdyo tamamlanmıştır. Hayırlı olsun. Burada önemli birkaç nokta var. Maalesef ki rapçilere yapışmış bir marka var behringer. Bu behringer denen marka fiyat performans açısından yerin dibine girmiş kazıkçı bir firmadır. Bütün ürünleri taklittir. Ürünlerini diğer markaların başarılı ürünlerine benzetir. Siz takliti mi yoksa o başarılı ürünü mü tercih edersiniz ? Karar sizin… Stüdyo malzemesi alırken çok araştırmak gerekir. Size en uygun aletleri alabilmek için o aleti denemek, en azından demosunu dinlemek fikir edinmek gerekir. Malzeme alırken aceleye hiç gerek yoktur. Önemli olan ekipmanın çokluğu değil az ve özlüğüdür. Sakın ola bir vokal kaydı için ses kartıyla Mikrofon arasına dandik mixer ve preamplar sokmayın. Kalite düşer. Preamplı ve + 48 phantomlu kartları tercih ediniz. Ayrıca latency değeri ne kadar düşükse o kadar iyidir. Son olarak stüdyo malzemesi alırken sıkı bir araştırma yapmak, ve ihtiyaçları gözetmek önemlidir.
Unutmayın. Müzik bir aşktır. Gerçekten bu aşkı içinde taşıyanlar başarıya ulaşabilirler. Şimdiden müzik kariyerinizde başarılar. Müzikle kalın.
M.ZEKİ SANCAR
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.